Registracija vizitui
Kodėl reikalingi du klausos aparatai

Daugiau nei 80 % OPERA klausos centro Klientų, kurie skundžiasi pablogėjusia kausa, diagnozuojamas abipusis (binaurinis) klausos sutrikimas – žmogus neprigirdi abiejomis ausimis. Tai labai įtakoja sugebėjimą girdėti – garsus, kalbą, muziką. Deja, žmonėms su abipusiu klausos sutrikimu trūksta žinių apie tai, kodėl labai svarbu kasdienybėje naudoti du klausos aparatus. Dažnai, nors ir  žinodami klausos specialisto rekomendaciją nešioti du klausos aparatus, neprigirdintys žmonės vietoje dviejų klausos aparatų įsigyja ir naudoja tik vieną.  
Apie binaurinės klausos svarbą kalbame su gydytoja otorinolaringologe, audiologe Dr. Inga Julija Sruogiene.  

Kodėl žmogui reikalingos dvi ausys?

 Tik dėl nuostabiausių tikslų gamta žmogui padovanojo dvi ausis.  Kaip dvi akys, dvi rankos yra geriau nei viena, taip ir dvi ausys suteikia geresnį, raiškesnį, komfortiškesnį girdėjimą, ypač triukšmingoje aplinkoje. 
Abipusė (binaurinė) klausa ženkliai pagerina „našumą“ įvairiausiose klausos-garsų suvokimo situacijose daugeliui pacientų su klausos sutrikimu. Simetrinis garsų išdėstymas bei jų koordinacija tarp dviejų ausų pagerina ir palengvina garsų suvokimą. Jei sutrinka vienos arba abiejų ausų klausos funkcija, žmogaus klausos suvokimo bei bendravimo galimybės tampa ženkliai sudėtingesnės.

  Dviejų ausų anatomija ir klausos fiziologija leidžia smegenims gauti garsinę informaciją bei ją filtruoti nuo nepageidaujamo triukšmo. Abipusis garsas leidžia smegenims koncentruotis į vieną balsą – kalbą iš daugelio balsų bei nustatyti suvokiamo garsinio signalo kryptį (iš kurios pusės ateina garsas).

 Abipusės klausos mechanizmai yra anatomiškai sudėtingi bei jautrūs klausos netekimui. Esminė klausos sistemos užduotis yra perduoti garsinę informaciją centrinei klausos sistemai, kur vyksta analizė bei suvokimas. Šiuolaikinės klausos reabilitacijos su klausos aparatais procedūros maksimaliai užtikrina abipusės – fiziologinės klausos privalumus.

 Iš kiekvienos ausies garsiniai potencialai, pasiekę smegenis, sumuojasi ir tai vadinama abipusiu (binauriniu) garsumo sumavimu. Jei žmogus gerai girdi abiem ausimis ir garso šaltinis yra prieš jį, garsiniai potencialai padvigubėja smegenyse. Šio efekto nėra, jei girdima tik viena ausimi. Jei garsai yra 30dB stipresni už klausos girdėjimo ribą, garsumas smegenyse sustiprėja dvigubai.

 Taigi, nepanikuokite, jei klausos specialistas Jums rekomendavo du klausos aparatus. Du klausos aparatai reiškia DVI funkcionuojančias ausis. Tai, ką gamta davė Jums.

 Situacija panaši į akinių nešiojimą:  atrodo natūralu ir suprantama, kad du stiklai gerina sutrikusį regėjimą, taip pat du klausos aparatai gerina abipusį klausos sutrikimą.

 Dviejų klausos aparatų nešiojimo privalumai:

  • geresnis kalbos suvokimas. Nešiojant du klausos aparatus, lengviau pasiekiamas selektyvus girdėjimas. Tai reiškia, kad žmogaus smegenys gali sutelkti dėmesį į reikiamą pokalbį. Tyrimai parodė, kad žmonės su dviem klausos aparatais statistiškai reikšmingai geriau supranta kalbą ir pokalbius, nei žmonės nešiojantys vieną klausos aparatą.

  • geresnis kalbos suvokimas sudėtingose garsinėse situacijose. Triukšme visuomet girdėti sudėtingiau, tačiau su dviem klausos aparatais pagerėja kalbos suvokimas yra ženkliai geresnis.

  • geresnė tonų kokybė. Nešiojant du klausos aparatus reikia mažesnio garsumo, nei nešiojant vieną klausos aparatą. Būtent tai įtakoja mažesnį garsų iškraipymą ir geresnę sustiprintų garsų reprodukciją.

  • platesnis girdėjimo diapazonas. Žmogus su dviem funkcionuojančiom ausim gali girdėti garsus iš daug tolimesnio atstumo, nei su viena funkcionuojančia ausimi.

  • geresnė garso identifikacija. Su dviem klausos aparatais, kaip ir su dviem ausimis, lengviau pajusti garsų skirtumus.

  • geresnis gebėjimas nustatyti garso kryptį. Klientui su dviem klausos aparatais atstatyta garso lokalizacija padeda nustatyti važiuojančios mašinos kryptį, žaidžiančių vaikų ar anūkų esamą vietą, su juo kalbančio žmogaus kryptį.

  • geresnė garso kokybė. Juk kada norime girdėti aiškią, ryškią, kuo natūralesnę muziką, mes naudojame stereo sistemą ir iš dviejų garsiakalbių liejasi aukštos kokybės garsai. Ir tai visiems suprantama. Vienas klausos aparatas priima garsus iš 180 laipsnių aplinkos, du klausos aparatai – iš 360 laipsnių aplinkos. Tokia padidėjusi garsų priėmimo apimtis leidžia geriau justi garsų kokybę. Ir tai labai suprantama.

  • palaiko abi ausis aktyvias, o tai potencialiai saugo nuo klausos blogėjimo. Tyrimais įrodyta, kad jeigu nešiojamas tik vienas klausos aparatas, ausis be klausos aparato pamažu praranda galimybę girdėti ir suvokti.

  • girdėjimas yra mažiau varginantis ir klausymasis daug malonesnis. Dauguma žmonių, nešiojančių du klausos aparatus, pažymi, kad dalyvavimas pokalbiuose, paskaitose ar kitose sudėtingose garsinėse aplinkose atneša daugiau džiaugsmo nei vienas klausos aparatas. Du klausos aparatai šiose situacijose žmonėms padeda atsipalaiduoti.

  • didesnis komfortas, atsiradus dideliam triukšmui. Garsumo kontrolė reikalinga, nešiojant tiek du ar vieną klausos apartą. Geriau toleruojami garsūs garsai, nešiojant du klausos aparatus.

  • sumažėjęs švilpimas. Dėka galimybės sumažinti garsą, šie nepageidaujami reiškiniai klausos aparatų nešiotojui išnyksta.

  • sumažėjęs ūžesys. Apie 50% žmonių, kuriuos vargina ūžesys (tinnitus), pažymi, kad nešiojant du klausos aparatus jis išnyko arba sumažėjo. Jei klientas nešioja vieną klausos aparatą, ausį be klausos aparato greičiausiai vis vargins ūžesys.

  Taigi, nešiojant du klausos aparatus galite aiškiau suprasti kalbą net ir triukšme, lengviau orientuotis aplinkoje ir būti saugesni, nes girdėsite erdvinį garsą.

Modifikuojant klausos protezavimą abiems ausims, reikėtų silpnesnio stiprinimo, kad būtų gaunama maksimali nauda žmonėms su klausos sutrikimu. Taip pat yra nustatyta, kad esant abipusei garsinei stimuliacijai, garsai gali būti garsesni ir neįtakoti diskomforto. Šiandieną didžioji dauguma pacientų pasaulyje, turinčių abipusį klausos sutrikimą, renkasi galimybę girdėti binauraliai – fiziologiškai. Tyrimai, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 5000 vartotojų su abipusiu klausos sutrikimu, parodė, kad nešiojantys du klausos aparatus yra labiau patenkinti bei laimingesni savo gyvenimu. 

  Tiesiog logiška, kad norint geriau matyti reikia dviejų akių, norint geriau girdėti, reikia dviejų ausų. Jei Jums nustatytas dvipusis klausos sutrikimas ir rekomenduojama klausos reabilitacija klausos aparatais – nedvejokite ir rinkitės DU. Investuokite į savo gyvenimo kokybę ir tai atspirks su kaupu.

 

Daugiau informacijos Jums suteiks OPERA klausos protezavimo specialistas konsultacijos metu.
Kreipkitės į Jums artimiausią skyrių
Atstovaujame:
© 2018 Opera klausos sprendimai. Visos teisės saugomos
Prijaukinta - Webas.lt