Registracija vizitui
Kaip sukurti sveiką girdėjimo aplinką vaikams

„Kiek kartų aš tau turiu kartoti?!“ Jei esate tėvai ar globėjai, šią frazę tikrai ne kartą esate naudoję bendraudami su vaikais... Taip, kartojimas yra dalis auklėjimo, tačiau ką daryti, jei tai tampa didesnė problema?

Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO)  duomenimis, 2015 m. net 11 miljardų paauglių ir jaunuolių buvo didelėje klausos rizikos grupėje dėl pernelyg didelio garso naudojantis asmeniniais skaitmeniniai prietaisais klausantis muzikos ar buvimo triukšmingoje aplinkoje (naktiniai klubai, kavinės, sporto renginiai).  PSO nurodo, kad klausai žalingas yra 85 Db garsas, trunkantis 8 val., arba 100 db, trunkantis 15 min. Stiprus garsas gali pakenkti jautriai vidinės ausies struktūrai ir gali negrįžtamai paveikti klausą. Gera žinia yra ta, kad triukšmo įtakoto klausos sutrikimo galima išvengti.

Tėvams ir globėjams rekomenduojame rūpintis vaiko klausa naudojant šias prevencines priemones:

Edukuokite

Supažindinkite vaikus, kas yra klausa, papasakokite, kaip garsas pasiekia mūsų ausis, ir kodėl klausa yra svarbu. Filmukas

Venkite per garsių žaislų

Amerikos kalbėjimo-kalbos-girdėjimo asociacijos tyrimo duomenimis (American Speech-Language-Hearing Association) „vidutinis įvairių žaislų garso lygis, matuojamas arčiausiai garso šaltinio esančiame taške buvo 106,8 dB“. Rinkdami žaislus savo vaikui, įsitikinkite, kad jo skleidžiami garsai nėra per garsūs.  

Ribokite naudojimąsi skaitmeniniais prietaisais

Sparčiai tobulėjant naujoms technologijoms, vaikų ir jaunimo laisvalaikis tampa neatsiejamas nuo skaitmeninių prietaisų. Pamenate, kaip mums liepdavo: „Eikite žaisti lauką“? Ribokite žaidimus ir muzikos klausymasi, ypač su ausinukais, skatinkite savo vaikus užsiimti kuo įvairesne veikla.

Kontroliuokite prietaisų garsumą

Naudokite 60-60 taisyklę: leikite vaikams klausytis muzikos 60% garsumu nei ilgiau nei  60 min. Jums pravers mobiliosiosios programėlės, kurios leidžia kontroliuoti skaitmeninius prietaisus – matyti jų garsumą, naudojimosi laiką bei užtikrinti, kad vaikai reguliariai darytų pertraukas.

Venkite triukšmingų vietų

Ar žinojote, kad koncerto ar sporto varžybų metu garsas gali viršyti 120 dB? Toks triukšmas gali būti itin pavojingas jautriai vaikų klausai. Jei buvimo triukšmingose vietose su vaikais nepavyksta išvengti, naudokite apsauginius ausies įdėklus

Laikykite ausis šiltai

Pasirūpinkite, kad šaltuoju metų laiku ar pučiant stipriam vėjui vaikai dėvėtų kepures ar ausis dengiančias šiltas ausines.

Saugiai pramogaukite vandenyje

Lankantis baseine ar vasarą pramogaujant vandens telkiniuose vaikų ausis nuo infekcijų gali apsaugoti apsauginiai ausų  įdėklai.

Gydykite ausų ligas nedelsiant

Vaikams labai dažnai pasitaiko įvairios ausų infekcijos. Jei vaikas skundžiasi ausies skausmu, nedelsiant kreipkitės į LOR specialistą, kad jis nuodugniai ištirtų ausį ir esant reikalui paskirtų reikiamą gydymą. Delsimas gali baigtis sutrikusia klausa.

Reguliariai tikrinkite klausą

Klausos patikra turi būti reguliaraus sveikatos patikrinimo dalis. Klausos tyrimas padės įvertini Jūsų vaiko girdėjimo galimybes bei prireikus pritaikyti savalaikes klausos reabilitacijos priemones.

Paruošta pagal HEARING HEALTH FOUNDATION
 https://hearinghealthfoundation.org/

 

Daugiau informacijos Jums suteiks OPERA klausos protezavimo specialistas konsultacijos metu.
Kreipkitės į Jums artimiausią skyrių
Atstovaujame:
© 2018 Opera klausos sprendimai. Visos teisės saugomos
Prijaukinta - Webas.lt